רמות כולסטרול גבוהות והשפעתן על כלי הדם מהוות אחת התיאוריות העיקריות להתפתחות טרשת עורקים ומחלות קרדיו-וסקולריות.
נוהגים להבדיל בין שני סוגי כולסטרול LDL – ה"רע" ו-HDL – ה"טוב". הכולסטרול מטיפוס LDL עובר חימצון ע"י רדיקלים חופשיים, שוקע בדפנות כלי הדם ומעורר שרשרת תהליכים הרסניים שמביאה בסופו של דבר להיצרות כלי הדם.
לעומתו, הכולסטרול המכונה HDL פועל בצורה הפוכה ומונע נזקים אלו. לכן, רצוי שרמת HDL בדם תהיה גבוהה.
הכולסטרול מגיע לדם משני מקורות:
תזונה וייצור עצמי בכבד. מסתבר, שבמרבית המקרים, כ- 85%, הגורם לעודף כולסטרול בדם הוא דווקא חוסר איזון בסינתזה שלו בכבד.
כך שדיאטה דלת כולסטרול תסייע רק לכ- 15% מהחולים להפחית את רמתו בדם.
המחקרים מלמדים כי מרבית התרופות להורדת כולסטרול אכן מצליחות לצמצם את רמותיו בדם, אך מה שהן לא מצליחות לעשות הוא – להאריך את תוחלת חייו של מי שנוטל אותן.
ישנם מספר רכיבים תזונתיים המסייעים להורדת רמות גבוהות של שומני הדם ובצורה כזו מצמצמים את נזקיהם לכלי הדם של הלב.
טריגליצרידים – TRIGLYCERIDES
עלייה ברמות טריגליצרידים בדם קשורה גם היא לסיכון מוגבר של התפתחות טרשת העורקים, המהווה גורם עיקרי להתקפי לב ולשבץ מוחי.
טריגליצרידים מורכבים מגליצרול ומחומצות שומן רוויות, שהן בד"כ ממקור של שומן מן החי. מחקרים מוכיחים שתזונה העשירה בשומנים רוויים גורמת לשינוי בגמישות קרומי התאים בגוף.
כשקרומי התאים נעשים נוקשים יותר, נפגע התפקוד התקין שלהם וחלה ירידה ביכולת התגובה שלהם לוויסות ההורמונלי.
מסתבר, שפגיעה מסוג זה עלולה להוביל למספר מחלות כרוניות קשות, כגון: טרשת העורקים, סוכרת ומחלות לב.