בריאותו של האדם ויכולתו להתמודד עם גורמים מחוללי מחלה, תלויות לא רק במערכת החיסון אלא גם בפעילות התקינה של הכבד. בעוד שמערכת החיסון מגינה מפני מיקרואורגניזמים הגורמים לזיהומים, פועל הכבד להגנת הגוף גם מפני נזקיהן של תרכובות רעילות. לפיכך, על מנת להבטיח סילוק יעיל של הרעלים השונים ממחזור הדם, יש לשמור ולחזק את תפקודי הכבד.
מדי שעה מסנן הכבד למעלה מליטר דם ותוך תהליך הסינון מורחקים החומרים הרעילים: מתכות כבדות, מיקרואורגניזמים פתוגניים והרעלנים שהם מייצרים, תרכובות מסרטנות וגורמים נוספים המאיימים על בריאות גופנו.
לכבד יכולת עמידות גבוהה בפני חומרים אלה וברוב המקרים יכולתו לסנן ולטהר מגנה מפני התפתחות מחלות ומבטיחה בריאות תקינה. אולם קיימים מצבים בהם יש הכרח לשפר ולחזק את יכולת הניקוי של הכבד בהתמודדות עם מחוללי מחלה.
להלן מספר מצבים המחייבים טיפול להגברת הפעילות המטהרת של הכבד:
- טיפולים תרופתיים – מרבית התרופות עוברות שינויים ע"י הכבד במהלך שהייתן בגוף, לתרופות מסוימות, ולתרופות כימותרפיות במיוחד, השפעה רעילה הפוגעת בכבד ומפחיתה מתפקודו בכלל ומיכולת הטיהור שלו בפרט. מחלות – בזמן מחלות, גובר העומס על הכבד, עליו להרחיק הן את הגורמים הרעילים הנוצרים ע"י מחוללי המחלה, והן את תוצרי הלוואי הרעילים המצטברים כתוצאה מפעילות מערכת החיסון, או כתוצאה מהטיפול התרופתי.
- עישון – למעלה מ- 400 חומרים רעילים ואף מסרטנים, נשאפים במהלך העישון. חומרים אלו מגבירים את העומס על הפעילות המטהרת של הכבד.
- חשיפה לזיהום סביבתי ותעשייתי – בעיקר זיהום האוויר, חומרי שימור וצבעי מאכל, גזים פטרו-כימיים, חומרי הדברה ומתכות רעילות, שברובם נחשבים לחומרים מסרטנים.